HUMOR OP HET TONEEL
Humor als fenomeen
Humor is een zeer subjectief fenomeen. Wat de één hilarisch vindt, is voor een ander flauw, ongepast of onbegrijpelijk. Individuele verschillen spelen een belangrijke rol, zoals verschillen in cultuur, leeftijd en opleidingsniveau, alhoewel ook hier geen algemene lijn kan worden getrokken. Zo houden kinderen bijvoorbeeld van slapstick, een eenvoudige en grove vorm van humor, terwijl volwassenen juist satire meer waarderen zullen, maar zijn er veel volwassenen die met slapstick kunnen lachen en kinderen die een satirische voorstelling van iets of iemand waar ze mee vertrouwd zijn als humoristisch kunnen ervaren.
Sommige vormen van humor, meestal rond taboes of gevoelige thema's, worden niet door iedereen amusant gevonden. Soms is dit louter een kwestie van een slecht gekozen moment en/of de smaak en ethische grenzen van het publiek. Bepaalde komieken en moppentappers kunnen de intentie hebben om deze gespreksonderwerpen bespreekbaarder te maken en spanningen weg te nemen. Andere komieken willen vooral hun publiek choqueren of kwaad maken. Aangezien de reactie van het publiek onvoorspelbaar is, zijn zwarte humor of beledigende grappen soms zeer riskant.
Kent u de website:
https://theaterlezen.nl/aan-de-slag/theaterleesmoppen
Persoonlijke anecotes
Ooit zei een regisseur tegen een medespeler “begrijp jij je rol wel?” Waarop de jongen antwoordde: “Begrijp jij je vak wel?”
Twintig jaar lang hebben we allerlei personages uitgebeeld op Middeleeuwse markten. We spraken natuurlijk Spaans, maar in toeristische kustplaatsen kwamen er ook vele buitenlanders kijken. Zo liepen we in La Nucía heel statig rond als graven. Komt daar een Vlaams echtpaar met een jongetje. Neemt de vrouw haar fototoestel en zegt tegen het jongetje van ongeveer zes jaar. “Ga er bij staan.” Maar hij durft niet. Zegt de vader: “Ze zijn heel lief, ga er bij staan.” Weer schudt de jongen het hoofd. Zegt mijn vrouw: “Allee, komaan, kom hier!” Het jongetje schrikt enorm en zet zich meteen tussen ons in.
Een regisseur vroeg eens aan een jonge actrice of ze het erg vond om op het podium haar borsten te tonen. Verlegen vroeg ze: “Aan iedereen?”
In een van de stukken kreeg ik een black-out. Ik wist het echt niet meer. Maar ik had een tegenwoordigheid van geest. Met de armen hoog opgeheven liep ik in de richting van de soeffleuse en zei veelbetekenend. “Tja. Wat zal ik zeggen?” Ze keek me aan en fluisterde: “Daar ben ik ook benieuwd naar.”
De langste repetitie ooit! Ik kon in mijn jonge jaren en met medewerking van mijn fysieke voorkomen, heel goed Stan Laurel imiteren. Dat bracht met zich mee dat een andere man Oliver Hardy ging imiteren en dat deden we dan vaak op feestjes. Op zeker ogenblik speelden we een stuk waarin een feest het einde was. De regisseur had toen het idee om Laurel en Hardy even op dat feest te laten verschijnen en er werd voor de juiste klederdacht gezorgd. Maar… hij wou het perfect. Video of Internet waren toen woorden die nog dienden uitgevonden. Dus huurde de vereniging een film en een projector en we hebben die film mintens dertig keer bekeken terwijl we de juiste manier van lopen en handelen plus de mimiek oefenden voor de spiegel, om daarna nog eens alles uit te werken. En daarna hebben we het uitgerekend: we hebben ongeveer 50 uren gerepeteerd voor een optreden van zeven minuten.
Een acteur moet zich kunnen redden. Ooit speelde ik in een stuk waarin iemand mijn oom speelde, die een (valse) baard droeg. Een van de keren dat hij op moest komen, zagen we dat hij problemen had met die baard, die maar niet op zijn plaats bleef. Daar stonden we te kijken, want hij moest ons gesprek onderbreken en we wisten echt niet meer wat zeggen. Toen gooide Dré, want zo heette hij, de baard tegen de grond, kwam opgelopen en zei. “Sorry dat ik wat later kom, ik moest me nog scheren.” Het publiek, dat ondertussen in de gaten had dat er wat mis was, heeft er geweldig om gelachen.
Een aanrader:
Geestig - A0HOF4I00
Deborah en Willem, die op het einde van de negentiende eeuw stierven, vergiftigd door zijn broer die hun erfenis wou, komen terug als geesten om een waardevolle ring te zoeken die ze toen verborgen in hun paleis. Dit paleis is ondertussen wel wat veranderd en onderverdeeld in aparte huizen. De ring verborgen ze onder een plank in de vloer, maar als onstoffelijke wezens kunnen ze die niet optillen. Alleen kleine, lichte voorwerpen kunnen ze verplaatsen,
In het huis wonen nu Bart en zijn vrouw Emily.
Als die er door allerlei omstandigheden lucht van krijgen dat er een geest in de kamer is, roepen ze de hulp in van een medium, in de hoop dat deze de geest zal kunnen laten verdwijnen of minstens contact maken.
Een hele hoop herrie tussen ondertussen aangekomen gasten, tussen de zichtbare en ‘onzichtbare’ personen zorgt voor voldoende hilariteit, spanning en verwikkelingen.
5 dames – 4 heren
Maak jouw eigen website met JouwWeb